mandag 30. oktober 2017

Vi er sterkere enn vi tror

Av Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin, Jørgen Skavlan har skrevet denne boken basert på sine 30 år i jobben som fastlege. Her forteller han åpent og tydelig om erfaringer han har gjort seg fra han var ung legestudent og frem til i dag.

Gjennom beskrivelser av møter med ulike pasienter med et utall av årsaker til legebesøk gir han et innblikk i hverdagen som fastlege og hvilke utfordringer han står ovenfor i jobben sin.

Her skildres alle mulige pasientgrupper - fra de virkelig alvorlig syke, via de ensomme og videre til de som bare later som om de feiler noe for å få seg en sykemelding.

Bildet av det norske folk som pasienter er interessant og mangfoldig, og Skavlan forteller om utfordringene legen kan ha ved alltid å skulle lytte til og ha forståelse for den enkelte pasient. Han forteller også om egne feil og utilstrekkeligheter i sin karriere, samt om erfaringer med sin egen helse og innbilte sykdommer og symptomer. Likevel får jeg som leser inntrykk av at denne mannen er full av empati, har beina godt plantet på jorda og ønsker å hjelpe der han kan.

De mange pasienthistoriene i boken er både tankevekkende, triste og underholdende. Her er alt fra fødsel til død - og i mellom der kommer også legens egne betraktninger og holdninger ganske tydelig frem. Han tar opp temaer som alternativ behandling, bruken (eller misbruken) av antibiotika. Videre stiller han spørsmålstegn ved hvorvidt det er sunt å basere livet på helsekost og overdreven trening. Han setter fokus på ensomhet som en risikofaktor for å føle seg syk og hvordan samvær og fellesskap på den andre siden kan bidra til bedre helse. Han stiller spørsmålstegn ved folks bruk av ulike  tilskudd og såkalt "superfood" og viser til at vi kanskje bør roe ned tempoet og være mer sammen og kose oss i stedet for å hele tiden jage etter det perfekte - i bunn og grunn formidler han oss  at nytelse i passelige doser og helse ofte går hånd i hånd.

"Nei, så flink mann De har da, fru Røger. Han forteller meg her om hvor flink han er til å trene. De må da være stolt?"(.....) "Jo da, han er så flink så. Bare så synd at han la igjen potensen der inne i Maridalen".....(s 118-119).


"Vi ble jo advart. Som medisinerstudenter fikk vi høre at vi ville få alle sykdommene i bøkene vi leste. Det var det mange av oss som fikk, mest som blaff. (s 135).


"Trolig er det langt sunnere å spise fastfood med transfettdressing i munter og emosjonell dialog med venner og familie en gang iblant, enn å drikke algevann og grønnkålsmoothie mutters alene ved den høypolerte kjøkkenbenken i italiensk marmor" ( s 230).


Vi er sterkere enn vi tror er en bok som angår oss alle. Språket er enkelt og innholdet er informativt uten formaninger. Lett å lese er den også.

Anbefales absolutt, enten du er opptatt av helse eller ikke.



Hege







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skrive ut

Skrive ut på skolen

Jeg får stadig spørsmål om hvordan man skriver ut på skolen. På oppslagstavlen ved printeren i biblioteket henger det en plakat som heter Sk...