mandag 4. desember 2017

Pust for meg

Av Cecilie Enger
Omtale:
Kan man tilgi seg selv smerten man påfører andre? 

Anestesilegen Carla Ruud kjører fra Oslo til hjembygda for å besøke moren sin på pleiehjem. Med seg i bilen har hun den unge kvinnen Synne, som skal samme vei. I en isete sving mister Carla kontroll over bilen og de havner utfor en skrent. Carla opplever det store marerittet: Til tross for all sin erfaring gjennom et liv som akuttmedisiner, makter hun ikke å redde Synne. 
Cecilie Enger skriver fram en kompleks kvinne, en anerkjent lege og mor til voksne barn, som stiller spørsmålet: Kan man tilgi seg selv for den smerten man påfører andre? Pust for meg er en roman om tre generasjoner kvinner, om sårbarheten ved å være avhengig av sine nærmeste og om å miste kontrollen over sitt eget liv. Man kan holde ut smerte så lenge den har et formål, men hva når den ikke har det? Og den dagen man ikke lenger føler seg behøvd, hvem er man da? 


Denne boken er spekket med følelser. Skyld, skam, engstelse og kjærlighet. Hovedpersonen Carla vet at hun ikke har gjort noe galt, at ulykken var et uhell. Likevel spør hun seg selv om det var noe hun kunne gjort annerledes. Burde hun vært snillere mot den unge haikeren? Kunne hun ha reddet henne? Og hvordan bør hun opptre ovenfor Synnes familie, sin egen familie og sine kollegaer. Mange spørsmål som ikke har noe fasitsvar, og innimellom alle disse tankene får vi som lesere innblikk i Carlas forhold til sin egen datter og mor. En stemningsfull bok velverdt å lese.
Hege


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar