fredag 4. mai 2018

Seks historier

Av Matt Wesolowski
Ett lik. Seks historier. Hvilken er sann? 1997. Scarclaw, et isolert høydedrag i Northumberland nordøst i England. Liket av den forsvunne tenåringen Tom Jeffries blir funnet i et myrlendt turområde. Dødsårsaken er ukjent og det blir fastslått å være en ulykke. Men ikke alle er overbevist. Sannheten om hva som skjedde ute på den naturskjønne, men nifse heia ligger begravet i minnene til den sammensveisede vennegjengen som var med på den skjebnesvangre turen, og i de svevende vitneforklaringene til et fåtall lokale innbyggere. 2017. Den myteomspunne gravejournalisten Scott King har gjort suksess med sine podcast-granskninger av kompliserte saker. Hans skjulte identitet har gjort ham til en kultfigur på Internett. I en serie på seks intervjuer forsøker King å forstå hvordan gruppedynamikken i tenåringsgjengen kan ha virket sammen med de uhyggelige sagnene om heia og forårsaket Jeffries' død. Hvert intervju avdekker nye perspektiver, og leseren tvinges til selv å avgjøre hvem som snakker sant og hvordan Tom Jeffries døde.
Lydboken er innlest av Andreas Kumano-Ensby som gjør en fremragende jobb. En behagelig stemme å høre på, og det er veldig lett å følge med på historien.
Jeg hører mye lydbøker, og dette er en av de bedre jeg har hørt. At boken er skrevet slik at historiene som fortelles fremføres som en podcast passer perfekt i lydboksammenheng. Man får følelsen av å lytte til en podcast og ikke en bok, og historiene som fortelles er interessante og spennende. En sak der seks involverte forteller hver sin versjon av hva som hendte på en hyttetur for tjue år siden. Både de involvertes personlighet og hukommelse, samt deres posisjon i vennegjengen former historiene deres. Alle forteller noe likt og noe som avviker fra hverandres versjoner, men hvorvidt elementer holdes tilbake bevisst eller ubevisst vet vi ikke. Innimellom får vi uttalelser fra journalisten som oppklarer noen - og stiller andre spørsmål. Innspillingen er på 8 timer og 18 minutter, og jeg ble hekta fra første minutt. Boken har en jevn spenningskurve - den blir aldri kjedelig, og jeg slet virkelig med å ta pauser fra lyttingen.
For de som pleier å høre på lydbøker blir dette en litt ny opplevelse  - i positiv forstand. De som ikke har hørt mye lydbøker vil også få en fin opplevelse, rett og slett fordi podcast-formen minner om den vi er vant til fra radiosendinger og gjør at det er lett å følge med i historien.
Historien er god, formen super! Denne anbefaler jeg på det sterkeste!
Hege

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar