onsdag 15. februar 2012

Forfatterbesøk Vigdis Hjort

Torsdag 9. februar hadde 1 klassingene på media og kommunikasjon gleden av å få besøk av forfatteren Vigdis Hjort. Etter å ha arbeidet med temaet kjærlighet en stund, var det et naturlig valg å invitere Hjort til å fortelle litt om forfatterskapet sitt idet elevene både har lest noen av hennes bøker og sett filmen Anne + Jørgen = Sant. I tillegg handler  svært mye av Hjorts forfatterskap  om  kjærlighet i en eller annen form, ergo en forfatter som passet perfekt til temaet.

Vigdis Hjort
En time i auditoriet går fort med besøk av en forfatter som gir så mye av seg selv som Vigdis Hjort gjorde. Dette ble ikke et tørt og kjedelig foredrag, men en livlig reise gjennom et forfatterskap der bakgrunnen for historiene ble den røde tråden. Hjort vekslet mellom å fortelle, synge og spille skuespill og klarte å fange elevenes oppmerksomhet etthundre prosent.  Hun ga tips om hvordan man kan skape en god historie ved å benytte seg av forventningene til, og historien rundt det temaet en skal skrive om. Hun eksemplifiserte dette ved å si at dersom du skal skrive om ferien på hytta, blir denne lett uspennende dersom du skriver: vi var på hytta, der gikk vi tur, fisket, spilte spill osv. Istedet kan man ta med tankene man har forut for turen: kansje jeg treffer DEN kjekke fyren eller DEN søte jenta.... eller tenk om jeg vinner påskeskirennet... eller noe annet som en fantaserer om i forbindelse med turen. Historien bygget på disse forventningene vil vise kontrasten mellom ønsket og faktisk opplevelse og vil være med på å gi historiene en piff og humor som gjør den mer attraktiv å lese.

Et annet tips fra Hjort var å fortelle historien sin som om den var selvopplevd, selv om det egentlig var broren til nevøren til onkelen til søsteren til svigerinna di som hadde hatt opplevelsen, eller om det er ren fantasi. Hun påpekte at den nære befatningen med en historie alltid vil gjøre den mer interessant, morsom, flau eller spennende. Og det er lov å dikte opp der hvor virkeligheten blir tam og kjedelig. Man må bruke språket for alt det er verdt sa Hjort, og det gjorde hun så absolutt selv i løpet av denne timen i auditorien.

Dette var en time med masse god underholdning og mye latter i tillegg til flere lærerike tips fra en veletablert forfatter!

Jeg takker for at jeg ble invitert til å overvære dette forfatterbesøket som var en morsom opplevelse for meg, og som jeg også tror lærerne og elevene satte stor pris på.

Hege

(Bildet er hentet fra nrk.no)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skrive ut

Skrive ut på skolen

Jeg får stadig spørsmål om hvordan man skriver ut på skolen. På oppslagstavlen ved printeren i biblioteket henger det en plakat som heter Sk...