mandag 8. mai 2017

KROPP!

Kropp er et stadig omdiskutert tema både på godt og vondt. Vi hører om idealkroppen, sommerkroppen og alle mulige varianter av fornøyd og misfornøyd med egen kropp.
Når det er sagt så er det jo sånn at vi alle har en kropp, og til syvende og sist er det viktigste at den fungerer som den skal. At vi er friske nok til å kunne gjøre ting vi liker uten å tenke på kroppslige hindre.

Nå i mai har jeg fått tre nye bøker om kroppen vår som kan være av interesse. Den første jeg vil nevne er boken "Gleden med skjeden" av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl. Boken har den svært informative undertittelen: "Alt du trenger å vite om underlivet" og det er nettopp det den formidler- nemlig kunnskap. I boken kan du lese om underlivets anatomiske oppbygning og utseende, om den naturlige syklusen med "utflod, mens og annet gørr" som forfatterne så fint kaller det. Videre handler det om både prevensjon, sex og ulike problemer som kan oppstå  og den beskriver hvordan denne kroppsdelen både er en kilde til smerte og til nytelse. Dette er en moderne bok som er skrevet for unge og nysgjerrige lesere.  Den er basert på fakta og forskning, men skrevet i en stil som innebefatter humor og hverdagsspråk på en måte som gjør den til en morsom bok som absolutt bør appellere til målgruppen. Og om du lurer; så nei - du trenger ikke egentlig ha noen spesielle plager for å lese boken. Dette er underholdning og fakta hånd i hånd og jeg tror den vil passe de fleste jenter (og gutter) som har den minste interesse av kroppens mange sider og ikke minst av underlivets skjulte hemmeligheter :)
I samme gate, eller sjanger om du vil, har vi boken "Sjarmen med tarmen" av Giulia Enders. En bok som virkelig har slått an blant lesere i alle aldere og nasjoner. Her er det altså tarmen som er tema, og denne boken er også basert på forskning med en stor dose humor. Ved hjelp av tegnede illustrasjoner og et muntlig vokabular tar forfatteren oss med inn i dette litt tabubelagte organets mange kriker og kroker. Hun forteller og forklarer hvordan tarmsystemet vårt fungerer, hva som er normalt og ikke så normalt og hvordan det vi spiser påvirker kroppen vår. Vi får vite hvordan fordøyelsen fungerer, om dovaner, allergier, avføring og ikke minst om sammenhengen mellom det som skjer i tarmen og i resten av kroppen. En underholdende og samtidig informativ bok som kan glede mange lesere.


Den tredje kroppsboken jeg vil nevne er langt mer dyster og har et smertefullt tema. Det er boken "Anorektisk" av Aftenposten-journalisten Ingeborg Senneset.


Dette er en svært personlig bok som er basert på dagboknotater fra forfatterens tre år med sykehusinnleggelser for å forsøke å behandle henne for sykdommen anorexi. På en ærlig og usentimental måte forteller Senneset om hvordan hun opplevde helsevesenet fra innsiden,  om hennes kamp mot en sykdom som hun både ville og ikke ville bli frisk fra. Her er det harde fakta om konflikter, løgner, samarbeid og uvilje. En ærlig bok som ikke romantiserer eller skyggelegger. Den handler heller ikke om veien fra syk til frisk - det er rett og slett en selvbiografisk skildring fra tre års behandlingstid. Boken innledes med et forord av Finn Skårderud som er en internasjonalt anerkjent ekspert på spiseforstyrrelser. En bok som jeg helt ærlig sliter litt med å anbefale på grunn av emnet, men som likevel er viktig.

Vil du låne eller bare ta en kikk på en eller alle bøkene så er det bare å komme til meg. Er det utlånt så setter jeg deg på venteliste.Hege


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar