torsdag 10. januar 2019

Søsterklokkene

Av Lars Mytting
Forlaget skriver:
Så lenge folk kunne huske hadde Søsterklokkene ringt over det trange dalføret, med en klang så malmfull og kraftig at klokkeren ble døv etter bare tre messer. Klokkene ble støpt til minne om tvillingene Halfrid og Gunhild Hekne, som var sammenvokst fra hoftene og ned. Det hvilte alltid noe større over søstrene, som om de tilhørte en annen og mektigere verden, og en av billedvevene de lagde, ble sagt å vise fremtiden.
I 1879 flytter en nyutdannet prest inn på prestegården, der nittenårige Astrid fra Hekne gjør tjeneste. Fra Tyskland kommer en fremmed mann med vidløftige planer. Den gamle stavkirken som har huset klokkene går uvisse tider i møte, og snart utsettes bygda for brå skiftninger og ubøyelige viljer.
Søsterklokkene er en rik fortelling om gammel tid som brytes mot nye ideer, om mørkt slit og solvarme steiner, om to kirkeklokker med overjordisk klang og evigheten som horisont.


Jeg er nettopp ferdig med boken, og må si at jeg er begeistret! Her får leseren litt av alt: Et innblikk i livet i Gudbrandsdalen på 1880-tallet, litt mystikk, litt romantikk og sjalusi, samt historien om hvordan stavkirker ble revet og videresolgt.
Sentralt i historien er Astrid som har tjeneste i prestegården der en ung nyutdannet prest nylig har tiltrådt tjenesten. Presten ønsker å rive kirken i bygda for å få bygget en som er større og varmere, og passende nok er kirken ønsket kjøpt av Tyskland som sender en ung student for å tegne den før den rives.  Problemet er bare at begge herrene har et godt øye til Astrid, hvilket gjør at samarbeidet dem imellom ikke går helt smertefritt. Dessuten synes bygda det er galt å selge kirken med søsterklokkene som rommer så mye av deres historie.

Jeg anbefaler virkelig å lese boken, den har så mye ved seg at det er vanskelig å trekke ut delelementer. Både språket og historien er godt formidlet og det er lett å leve seg inn i fortellingen.

God fornøyelse!

Hege

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skrive ut

Skrive ut på skolen

Jeg får stadig spørsmål om hvordan man skriver ut på skolen. På oppslagstavlen ved printeren i biblioteket henger det en plakat som heter Sk...