onsdag 11. april 2012

Interessant og skremmende

Blant nyhetene i biblioteket i april er boken "DE BORTGJEMTE - og hvordan ME ble vår tids mest omstridte sykdom" av Jørgen Jelstad.



Forfatteren er journalist og har selv en mor som er rammet av ME, men dette er ikke en biografisk bok. Her er et utall historier om ME-rammede personer og hvordan sykdommen nærmest har invalidisert dem over natten. Det er mange gripende skjebner her, noe som i seg selv er vondt å lese om. Som om ikke det var nok, handler boken også om forskning på sykdommen og ulike legers syn på diagnosen ME eller kronisk utmattelsessyndrom som den også kalles. Vi får et innblikk i hvordan pasientene møtes med mistro og nedlatende holdninger når de søker hjelp hos medisinsk personell - og det er smertefull lesning.

Det mest skremmende med denne boken er likevel at ME helt klart er noe som rammer mange, og det ser også ut til at det er en fortetting av forekomsten av sykdommen i enkelte områder. Problemet er bare at det foreløpig ikke er oppdaget noen konkrete holdepunkter som kan bevise at man er rammet eller hvorfor sykdommen bryter ut. Heller ikke finnes det en bestemt behandling som virker effektivt. Det ser snarere ut til at enkelte blir friske sakte men sikkert, mens andre aldri kommer tilbake til den formen de var i før sykdommen slo til. Dessverre virker det som forekomsten er økende, noe som uheldigvis også ser ut til å være tilfelle  i vårt nærområde, for et av de områdene som omtales i boken med flest utbrudd er Rykkinn/Bærums Verk. Disse tilfellene er også omtalt i Budstikka 3.mars og i samme avis den 13.mars.

Selv om boken er skremmende og vond, må jeg si at den er velskrevet. Du behøver ikke lese den fra perm til perm, for det er smertefull lesing. Likevel anbefaler jeg at du tar en titt på den - for med den utbredelsen som ME har, vil jeg tro at flere av oss enten er berørt eller kjenner noen som er det, og da er det greit med litt kunnskaper omkring temaet.

Boken finner du på nyhetsstativet i biblioteket.  Der finner du også andre nyheter som både er interessante og underholdende. Litt alvor og litt kos med andre ord.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skrive ut

Skrive ut på skolen

Jeg får stadig spørsmål om hvordan man skriver ut på skolen. På oppslagstavlen ved printeren i biblioteket henger det en plakat som heter Sk...