onsdag 17. oktober 2012

Paulo Coelho

Vi har vel alle våre favoritter når det gjelder forfattere - ihvertfall er det slik for mange av oss at når en bestemt forfatter utkommer med en ny bok så bare MÅ vi lese den.... Jeg har en viss forkjærlighet for den brasilianske forfatteren Paulo Coelho. Hans romaner er ulike, men likevel like - det lyder kanskje rart, men jeg vil forklare det med at romanene hans har en viss stil som er lik, mens bøkene handler om ganske ulike ting. Jeg vil utdype denne påstanden ved å presentere tre av hans bøker for dere.Gjennombruddsromanen hans; Alkymisten handler om den spanske gjetergutten Santiago som får en slags åpenbaring der han føler en trang til å legge ut på en reise for å finne en skatt som han ikke vet hva er helt konkret. Gjetergutten velger å følge sitt hjertes begjær etter denne skatten og oppgir sitt arbeid og forlater alle de trygge rammene sine i hjemlandet Spania og legger ut på en reise i ukjente omgivelser først til Tanger og så videre til ørkenen i Egypt der han møter ulike hindringer og utfordringer, men også velvilje og opplevelser. Boken handler om å ha et åpent sinn, om å følge sin intuisjon og ikke la seg stoppe eller friste av enkle løsninger. Den tar for seg møter mellom mennesker og overnaturlige hendelser. En vakker bok  om en spennende reise...En annen av Coelhos romaner som jeg vil nevne er boken Veronika vil dø. Denne  handler om 24 år gamle Veronika, en  vakker og tilsynelatende velykket kvinne som brått bestemmer seg for at livet ikke er verdt å leve, hvorpå hun bestemmer seg for at hun ønsker å avslutte det hele med en overdose sovetabletter. Veronika blir reddet og innlagt på mentalsykehus for å bli "reddet" fra sitt dødsønske, men hun får også beskjed om at hun har et så skadet hjerte at hun  sannsynligvis bare har en uke igjen å leve. Veronika vil dø er en sterk bok om liv og død. Den stiller spørsmål ved hva galskap er og forteller at hver dag må en selv ta et bevisst valg i forhold til eget liv.

Til sist vil jeg presentere boken Seierherren står alene:
Igor er rik, vellykket og sjarmerende. Han har innpass i de fineste kretser og omgås de store aktørene innen sosieteten. Likevel har han kun èn ting fore: å hevne sin eks-kone Ewa som har forlatt ham til fordel for en sværet fremgangsrik filmregissør...
Med  dette målet for øyet, reiser han til den store filmfestivalen i Cannes hvor Ewa og hennes nye mann skal være deltakere. Der setter han igang sin hevnaksjon bestående av vold og drap  utført med kald beregning... Samtidig får vi et innblikk i filmbransjens kynisme der unge uetablerte skuespillere gjør hva som helst for å tekkes den veletablerte overklassen. Coelho beskriver inngående hvordan en higen etter  rikdom og makt kan forandre mennesker og hvordan de som innehar denne velger å utnytte sin makt.


De tre bøkene jeg har beskrevet ovenfor er ulike både i handling opg miljø. Alkymistens hovedperson er en ung fattigslig gutt som er på vandring i Egypts ørken og handlingen har et nærmest eventyrlig preg. Veronika i Veronika vil dø er en ung kvinne av vår tid som i utgangspunktet er helt "vanlig" og handlingen her foregår stort sett på et sykehus. Denne boken faller helt innunder den typiske romansjangeren, mens Seierherren står alene  har en handling som nærmer seg  en psykologisk thriller. Handligen i denne foregår i et miljø som er lukket for de fleste av oss, men som vil likevel har et forhold til sett utenfra via ulike medier. Personene i denne er også av en klasse som henger litt høyere enn det de  fleste av oss kan identifisere seg med. Likevel er det en fellesnevner i disse bøkene,som jeg synes er betegnende for Coelhos forfatterskap: De handler alle om menneskesinnet og om hvordan individets bevisste eller ubevisste valg former det videre livet og ens forhold til omgivelsene. Det er også dette jeg fascineres av i hans bøker; den kjennskapen til,  og beskrivelsen av menneskesinnet som han klarer å formidle.

Synes du dette virker interessant ? Jeg har massevis av Coelhos bøker her på Lille Alexandria, og du kan se hvilke som er ledige i bibliotekets websøk.

God fornøyelse!

Hege

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar