tirsdag 16. september 2014

Barfotdronningen

Av Ildefonso Falcones.

Negerjenta Caridad er slave og har arbeidet hele livet på en sigarplantasje på Cuba.  Når hun ankommer  Spania med skip i 1748, har hennes slavedriver og rettmessige eier avgått med døden etter sykdom under reisen, og Caridad er dermed fri. Men friheten er ikke enkel; hun er helt alene, kjenner ingen og vet ikke hvor hun skal gjøre av seg i dette fremmede landet.

Etter kort tid møter Caridad  sigøynerpiken Milagros, og selv om Milagros både har familie og er oppvokst i landet lider de to unge kvinnene den samme skjebnen som delvis utstøtte av samfunnet som hverken setter de sorte eller de omreisende høyt i kurs.

Romanen følger de to pikene gjennom seks år der de kjemper mot undertrykkelse, fattigdom, sult og seksuelle overgrep.  Tross en tøff skjebne og mange tunge stunder opplever de to kvinnene også mye glede. Flamencoens sensuelle rytmer egger dem begge, som skal vise seg å ha talent innenfor denne musikksjangeren. Caridad med sin sang og Milagros med dans.

Med sine 710 sider er Barfotdronningen en skikkelig murstein av en roman. Den er likevel ikke avskrekkende lang når en først kommer i gang med lesingen. Jeg levde meg ihvertfall fort inn i beskrivelsene av dette samfunnet i Sevilla midt på 1700-tallet. Med de to kvinnene som hovedfokus sammen med et  historisk og kulturellt bakgrunnsteppe, opplever vi sorger, gleder, håp og mismot i en verden full av utfordringer og nedverdigelser for de to kvinnene.

En bok som er verdt å lese.


Lille Alexandria har den både som innbundet og som lydbok og du kan se her om eksemplarene er ledig.

Hege



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skrive ut

Skrive ut på skolen

Jeg får stadig spørsmål om hvordan man skriver ut på skolen. På oppslagstavlen ved printeren i biblioteket henger det en plakat som heter Sk...