onsdag 13. september 2017

To søstre

To søstre av Åsne Seierstad

Dette er boken om to søstre  som reiser til Syria for å slutte seg til IS.

Jentene; Ayan og Leila (pseudonymer) er norsksomaliere de er oppvokst og bosatt på Kolsås, har gått på Gjettum ungdomsskole og deretter på henholdsvis Dønski og Rud videregående. De bor sammen med sine foreldre og broren Ismael, de gjør det godt på skolen og lever i en helt alminnelig ungdomstilværelse. Familien er muslimer, men ikke spesielt praktiserende. De lever et ganske "norsk" liv med skole, venner og familie i sentrum inntil jentene brått begynner å bruke dekkende hodeplagg, gå i møter og oppsøke IS-sympatiserende grupper. Familien og skolen reagerer på at jentene  dekker seg til, men er intetanende om møtene de oppsøker. Helt til søstrene en dag er borte. De har reist fra alt det trygge og gode her hjemme i Norge for å slutte seg til IS i Syria.

Historien, som er skrevet på bakgrunn av uttalelser fra familien, vennene og lærerne til søstrene forteller om hvordan jentene forandret seg etter å ha sluttet seg til radikaliseringsgruppen Islam Net. Den forteller om unge norsksomaliere som lar seg påvirke og overbevise. Vi blir med inn i en verden som er fjern, men likevel så nær.

Beskrivelsene av jentenes gradvise personlighetsendringer og tilbaketrekking fra venner og nærmiljøet, samt familiens kamp for å forsøke å få dem  hjem til Norge igjen er sterke. Spesielt farens historie om hvordan han setter familien i økonomisk gjeld for å kunne reise etter døtrene sine i håp om å finne dem og få dem trygt tilbake.  Dette er en gripende historie og en øyeåpner: vi får virkelig et innblikk i den desperasjonen det er å ikke vite hvorfor ens barn velger å slutte seg til et så ekstremt nettverk som disse jentene gjør. Dialoger og annen korrespondanse mellom jentene og familien er gjengitt, og inntrykket er at Ayan og Leila har reist og blitt værende av fri vilje, men ingen vet dette helt sikkert. Det eneste vi vet er at jentene fremdeles ikke har kommet hjem igjen og at historien på ingen måte er over.

Jeg vil anbefale alle å lese denne. Både fordi den forteller mye om krigen i Syria og hvordan den har utartet seg og fordi den beskriver en radikaliseringsprosess på en veldig nær og forståelig måte. I tillegg er dette en historie om unge mennesker fra vårt eget nærmiljø, hvilket får historien til å virke enda sterkere (i hvert fall på meg).

Kom gjerne og lån!

Hege

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skrive ut

Skrive ut på skolen

Jeg får stadig spørsmål om hvordan man skriver ut på skolen. På oppslagstavlen ved printeren i biblioteket henger det en plakat som heter Sk...