mandag 8. oktober 2018

Det store bildet

Av Gunhild A. Stordalen
Etter å ha lest boka til Petter Stordalen, var tiden inne for å ta fatt på kona hans sin bok. Jeg var spent på hvilken historie hun ville fortelle; om hun har like mye snert og humor, medmenneskelighet og fandenivoldskhet som sin ektemann. Og svaret: vel - både ja og nei.

I fru Stordalens bok blir vi på mange måter kjent med denne vakre, suksessrike og karismatiske kvinnen som de fleste av oss kjenner litt til fra media. Hun forteller litt om oppveksten sin på Muggerud, litt om studietiden, venner, familie og kjærester og vi får et greit bilde av hvem Gunhild Stordalen er. 

Det er mye humor i måten hun beskriver måten hun traff ektemannen på - han solbrune jåla i rare klær og cowboyboots.. Det er i tillegg mye alvor når hun beskriver sykdommen som kom snikende, men som hun prøvde å lure seg selv til å tro at ikke eksisterte. Og det er opprivendeå lese om smertene, frykten og fortvilelsen som rammet henne og ektemannen både før, under og etter behandling for den uhelbredelige sykdommen  systemisk sklerodermi.

En omfattende bok som gir oss et innblikk i hvem Gunhild A. Stordalen er, men mest av alt handler denne boken om barnet hennes: nemlig EAT. Denne kvinnen brenner virkelig for sitt arbeid, og hun tar oss med på reisen sin i håpet om å redde verden. Prosjektet EAT handler om at ved bevisst å velge hvilken mat vi kjøper og spiser kan være med på å spare både helse og miljø. Ved å velge å spise mindre kjøtt, samt være bevisst på matsvinn vil vi kunne redusere klimagassutslippene i verden i betydelig grad. Mindre prosessert mat er også heldig for oss med tanke på helsen vår, og ved å benytte råvarer i sesong blir maten vår både sunnere og mer smakfull. Dessuten vil det være heldig både for dyrene og naturen at vi minsker den rovdriften vi driver i dag for å produsere store kvanta mat på en mest mulig kostnadseffektiv måte. Dette er det Gunhild A. Stordalen jobber for å overbevise verden om, og hun har kommet langt i kampen for å overbevise både politikere, næringslivet og matprodusenter om å være med på prosjektet. 

En bok som både beskriver privatpersonen og forretningskvinnen. Som forteller om pågangsmot og viljestyrke. Sårbarhet, frykt og smerte. Og ikke minst om kjærligheten til sin ektemann Petter og til selve livet. 

En bok vel verdt å lese!


Hege

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skrive ut

Skrive ut på skolen

Jeg får stadig spørsmål om hvordan man skriver ut på skolen. På oppslagstavlen ved printeren i biblioteket henger det en plakat som heter Sk...