tirsdag 25. november 2014

Marmor

 av Toril Brekke

I Paulus kirke i Oslo sitter Carla Viotti i anledning sin bestemor, Gudnys begravelse. Bestemoren som Carla hadde et nært forhold til, og  som hun en gang i ungdomstiden ga et løfte til om at hun aldri skulle sette egne barn til verden. Hvorfor ikke egentlig? Fordi  bestemor Gudny var livredd for å føre "den italienske arven" videre, arven som hadde fått flere medlemmer av slekten til å oppføre seg besynderlig, ta uetiske valg samt utføre merkelige handlinger.

Carla har utforsket familiehistorien og dannet seg et bilde av hvordan ting har foregått og dette danner utgangspunktet for den historien som romanen forteller. Marmor er en familiesaga – en slags oppvekstroman som handler om hvordan det var å vokse opp i Oslo i en familie helt utenom det vanlige. Denne familien som levde uten regler i svært enkle omgivelser, hvilket hverken skyldtes mangel på talent eller intellekt hos familiemedlemmene, slik man muligens skulle tro, men snarere tvert imot.

I Marmor møter vi eksentriske personer, får innblikk i en annerledes hverdag som inkluderer vennskap, kjærlighet, nysgjerrighet og tvil. En bok det er lett å fordype seg i og som trekker med seg leseren fra første stund.

Dessverre er det vanskelig å beskrive innholdet uten å røpe for mye av handlingen. Min oppfordring er derfor: les den!


Hege





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skrive ut

Skrive ut på skolen

Jeg får stadig spørsmål om hvordan man skriver ut på skolen. På oppslagstavlen ved printeren i biblioteket henger det en plakat som heter Sk...