torsdag 29. september 2016

Husk å låne bøker til høstferien!

Jeg har allerede tipset om at dere kan låne med dere magasiner fra biblioteket, og dere vet jo at dere kan låne bøker - og det oppfordrer jeg dere til! Å lese seg inn i en annen verden er fin rekreasjon for sinnet - man kan lese seg vekk fra hverdags-maset og finne roen samtidig som man stimulerer fantasien - og så er det en fin anledning til å ta litt fri fra den digitale hverdagen vi lever i. Boka kan du ta med over alt - og best av alt: du trenger ikke nettilgang!
Å låne bøker er helt gratis  - og når flere låner og leser samme bok/magasin blir det jo også miljøvennlig, så altså: flere gode grunner til å låne med seg høstferielektyre hos meg.

Når jeg attpåtil fikk en liten haug med nye bøker i går så MÅ det jo bli litt attraktivt.

Her er gårsdagens tilskudd:

Fører av grå folkevogn, juli 1975 av Line Baugstø

Det er midt i juli 1975, usedvanlig varmt, og alenemoren Sigrid er på campingferie med de to døtrene på 12 og 14 år. Hun har lengtet etter dette, en rolig uke, langt borte fra det trange rekkehuset. Og langt borte fra Kjell, sjefen som hun har innledet et forhold til. Men så kommer det en etterlysning over radioen, rettet mot Sigrid: «Ring hjem». Det viser seg at søsteren Kristin har forsvunnet sporløst. Denne sommeren skal bli et vendepunkt. I denne romanen møter vi igjen karakterene fra «Sommer uten brev» (2014). Omtalen er utarbeidet av BS.
Syttitallet av Kjetil Bjørnstad
Ved inngangen til 1970-årene er Ketil atten år. Den unge mannen sliter med overvekt, ulykkelige forelskelser og tvil rundt sine evner som pianist. Men så møter han møter Ole Paus, en venn som blir et fast holdepunkt i en omskiftelig tid. Den fem år eldre Paus bidrar til at Ketil går bort fra sin klassiske pianistskolering og blir en kreativ komponist og musiker med sterk inspirasjon fra både jazz og rock. Samtidig kvitter han seg med flere titalls kilo og gamle kjernefamilieverdier. Dette er en roman om opprørets tiår, en ung manns læring og løsrivelse, forelskelser og vennskap, tilhørighet og svik. «Syttitallet» er andre bind i en romansyklus som omhandler hvert enkelt tiår fra 1960-årene og frem til vår tid. Omtalen er utarbeidet av BS.Endetid av Ole Kristian Ellingsen
En prest opplever at hans eneste datter blir voldtatt og drept. Hva skjer med troen på Gud når rettferdighet ikke oppnås? Hvordan påvirker tragedien ekteskapet? Er det lov å drømme om hevn? Ole Kristian Ellingsen har latt seg inspirere av Martine-saken i denne romanen om tro, tvil og maktesløshet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Hviskeren av Karin Fossum
Ragna Riegel jobber på Europris og bor alene i barndomshjemmet. Hun lever livet sitt innenfor strenge rammer, sitter på det samme setet på bussen, handler i den samme butikken, og gjør det samme på jobben hver dag. Ragna liker å ha orden i livet. Men en dag finner hun et brev i postkassen der det står «Du skal dø». Nå tar hun alle virkemidler i bruk for å forsvare seg. Når Konrad Sejer kommer inn i bildet, er det allerede for sent. Gjennom avhør prøver han å lokke sannheten om hva som egentlig skjedde ut av henne. Men kan man stole på det hun forteller? Omtalen er utarbeidet av BS.Skipsbyggerne av Erik Grønner
Det er 17. mai 1982, og Georg Kraft holder tale på torget i Langevik. «Verftet er byen, og byen er verftet», forkynner generaldirektøren. Det er trange tider, og alle skipsverftene i Oslofjorden kjemper for å holde det gående. Men det er ikke skipsbygging som er grunnen til at den nyutdannede økonomen Nick velger å flytte tilbake til hjembyen – det er den uoppnåelige Miriam Bergersen. Etter hvert lærer Nick imidlertid de stolte skipsbyggerne og deres miljø å kjenne, og han trekkes inn i en hard konflikt mellom klubb og ledelse på verftet. Kampen for å vinne drømmejenta vikles sammen med spørsmålet om verftets fremtid. Omtalen er utarbeidet av BS.Brødre av Erling E Guldbrandsen
Da Helge mottar et postkort fra Katmandu forrykkes hele hans tilværelse. Kortet er signert V.B. Men hvem har sendt det? Er det datteren Victoria, som han ikke har møtt på ti år, eller kan det være storebroren Vidar, som ble antatt druknet for 25 år siden? Postkortet bringer det hele tilbake til Helge. Barndommen med moren, faren og brødrene. En familie som hadde alle forutsetninger for å klare seg bra, men som slett ikke gjorde det. Han forstår at han må gå inn i dypet av det, tilbake til begynnelsen, innover og nedover dit det virkelig brenner. Bit for bit pusler han sammen fortellingen om en families ferd mot avgrunnen. Dette er Erling E. Gulbrandsens skjønnlitterære debut. Omtalen er utarbeidet av BS.


Jane Ashlands gradvise forsvinning av Nicolai Houm
Jane og Ulf møter hverandre tilfeldigvis på et fly på vei til Norge. Jane skal besøke slektninger hun aldri har møtt før, mens zoologen Ulf returnerer fra et forskningsopphold i Canada. Vel fremme i Norge skjærer Janes besøk seg fullstendig, og hun ender opp med å følge Ulf på moskusvandring i Rondane i stedet. Ut av den kalde tåken i fjellheimen tegner det seg et bilde av en fortid, en personlig krise, en dyp sorg. Hvorfor dro egentlig Jane til Norge? Hva forlot hun? Og hvor skal hun? Omtalen er utarbeidet av BS.


Kalypso av Ingar Johnsrud

På et sykehus i Oslo våkner politimester Fredrik Beier langsomt til live. En overdose smertestillende og alkohol, et selvmordsforsøk, sier legene. Selv husker han ingenting. En enke er forsvunnet, og i villaen hennes blir det funnet et lik. De ferske levningene av en mann som ble erklært død for mange år siden. I en kloakkum i Groruddalen er et menneske blitt rottemat. En historie i fortiden binder de to døde til hverandre. Kort etter at Sovjetunionen brøt sammen, endte en hemmelig kommandoaksjon i tragedie. Nå er et våpen fra den kalde krigen vekket til live. Fredrik og kollegaen Kafa Iqbal møter mørke krefter i denne andre boken i serien om politietterforsker Fredrik Beier. Omtalen er utarbeidet av BS.Sporvekslingsmordet av Hans Olav Lahlum

13. januar 1973 blir skitalentet Ingeborg Hole Samuelsen funnet kald og død i skisporet. Bare 17 år gammel blir hun skutt under siste etappe av en stafett i Holmenkollen. Jo mer K2 graver i den unge jentas liv, dess flere dramatiske hendelser finner han. Patricia er enda mer dyster og hemmelighetsfull enn vanlig, og maser stadig om hvorfor Ingeborg gikk i det ytterste sporet. Etterforskningen avdekker sammenheng med en uoppklart drap i 1941, og en forsvinningsmysterium i Østerdalen. Midt oppi det hele føler K2 en stadig sterkere tiltrekning til en ung hjelpsom bibliotekar. Omtalen er utarbeidet av BS.

Om sommeren av Karl Ove Knausgård

Dette er fjerde og siste bind i en personlig encyklopedi om den nære virkeligheten. Bøkene er skrevet av en far til hans yngste datter. Han skriver om rips og snegler, vannspredere og tårer, marihøner og krabber. Men boka er også en dagbok, der små hendelser i et familieliv registreres. Det handler om det en sommer kan vekke til live av tanker, lengsler, kunst- og litteraturopplevelser – alt i en jakt etter meningsfylde i øyeblikkene som glir forbi. Boka forteller også historien om en eldre kvinne som en gang foretok et valg som kanskje ødela livet hennes. Omtalen er utarbeidet av BS.

Budbringeren av Gert Nygårdshaug

Skarphedin Olsen nyter en bedre middag på nevøens gourmetrestaurant, og gleder seg til fisketuren til Hessdalen. Stedet er kjent for sine merkelig lysfenomener, som mange mener at er UFO’er. På vei hjem blir han vitne til at en mann blir skutt og drept. Det viser seg å være en anerkjent forsker som har tilbragt den siste tiden nettopp i Hessdalen. På nytt er den erfarne drapsetterforskeren viklet inn i en kompleks sak. Omtalen er utarbeidet av BS.


Alltid tilgivelse av Anne B Ragde

Det har gått tre år siden Torunn forlot Neshov. Erlend og Krumme har blitt småbarnsfedre og lever sine travle liv i København. Margido har innsett at det er nye tider i gravferdsbransjen, men har samtidig funnet tilbake til sin Gud. Torunn har rundet førti, og det begynner å gå opp for henne at hun ikke har noen fremtid hos den notorisk utro Christer. Så hva skal hun gjøre nå? Og er det i det hele tatt mulig å få tilgivelse for at hun sviktet Neshov-familien den gangen? Dette er fjerde bok i serien som startet med «Berlinerpoplene» og fortsatte med «Eremittkrepsene» og «Ligge i grønne enger». Boken inngår i BS Bestselgerabonnement. Omtalen er utarbeidet av BS.
Gudmoren av Hanne Kristin Rohde

Uteligger og politikjenning Bønna blir skutt i Spikersuppa på nyttårsaften. Snart dukker det også opp en uhyggelig drapssak. En kvinne blir hardt skadet i en trafikkulykke og bragt til intensivavdelingen, men neste morgen er hun forsvunnet. Hun blir gjenfunnet i likkjelleren, men nå uten hjerte. Obduksjon viser at hun levde helt til hjertet hennes ble operert ut. Hva er det egentlig som skjer? Wilma Lind står overfor en ny intrikat drapsgåte, og blir også personlig trukket inn i saken når hun mottar et bilde på mobilen med en tydelig trussel. Omtalen er utarbeidet av BS.

Storesøster av Gunnar Staalesen

Noen måneder etter at tjue år gamle Emma flyttet til Bergen for å studere tar hun farvel med de hun bor sammen med. Hun slutter å møte opp på studiene og er ikke å få tak i på telefon eller sms. Politiet mener at Emma har forsvunnet av fri vilje, men Emmas gudmor Norma er svært bekymret. Norma reiser fra Haugesund for å be Varg Veum om hjelp. Emmas forsvinning er imidlertid ikke den eneste årsaken til at Norma oppsøker Veum. Hun er nemlig hans eldre halvsøster, men ble bortadoptert som spedbarn. For Veum blir derfor jakten på å finne ut av hva som har skjedd med Emma også en reise tilbake i tid. Etterforskningen leder ham til et fellesskap som utfolder sin livsfarlige virksomhet i internettets mørke avkroker. Samtidig oppdager han nye sider ved sin egen forhistorie. Omtalen er utarbeidet av BS.


Noe for enhver smak altså, men husk at jeg bare har ett eksemplar av hver tittel - så her er det førstemann til mølla!

Håper vi sees!

Hege

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar