mandag 5. september 2016

Mi briljante venninne

Av Elena Ferrante


Mi briljante venninne er en oppvekstroman som handler om vennskapet mellom Elena og Lila fra de er 4-5 år gamle frem  til de er 16.

I den tidlige barndommen er Lila den slemme og Elena en mer forsiktig småpike, som beundrer Lilas påfunn med en skrekkblandet fryd. Etterhvert skal også andre dele denne beundringen, men ikke udelt positivt.

I hovedtrekk er dette en bok om de to unge pikenes drømmer og forventninger til livet og hvordan disse noen ganger oppfylles og andre ganger ikke. Den handler om gjensidig konkurranse i skolehverdagen, på kjærlighets-fronten, innad i venneflokken og i familierelasjoner. Jentene viser seg noen ganger opplyste - slik som på skolen det de begge presterer på toppnivå - andre ganger fremstår de som både uvitende og naive til livets mange utfordringer. Den beskriver rett og slett deres barne- og ungdomsår på godt og vondt.

Handlingen i boken er lagt til 50-tallets Napoli, en by preget av etterkrigens fattigdom. Hverdagen er tøff, familiefeider og misunnelse preger befolkningen der språkføring og tilgang til materielle goder gir opphav til både baksnakking og beundring. Persongalleriet i boken er omfattende, men likevel oversiktlig. I bunn og grunn er det de to jentene vi følger og ettersom historien skrider frem går det greit å holde styr på alle bipersonene. At boken er skrevet på nynorsk er bare positivt. Det passer godt i handlingen og føles helt naturlig allerede etter et par siders lesing.

Ettersom dette er den første boken av i alt fire, får vi ikke svar på alle spørsmålene den stiller. Likevel er det en tilfredsstillende og svært godt skildret roman som trekker leseren inn i miljøet og livet den beskriver. Jeg får i hvert fall lyst til å lese fortsettelsen.

Lyst til å lese den?

Jeg har den i hylla!

god fornøyelse

HegeIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar