onsdag 19. oktober 2016

Nobelprisen i litteratur til Bob Dylan

Sist uke - den 13 oktober ble det annonsert at årets Nobelpris i litteratur tildeles Bob Dylan. Dette er første gang en musiker har fått prisen, og den kom nok litt overraskende på mange til tross for at navnet hans har vært nevnt flere ganger gjennom årenes løp i forbindelse med prisutdelingen.

Selv synes jeg det er et interessant valg. At Dylans sangtekster er poetiske er det ingen tvil om. Mange av hans tekster fremstår som gjennomtenkte og tematiske. Ser man nærmere på dem oppdager man fort at de beskriver de tingene som har opptatt ham til ulike tider. Politikk, kjærlighet, sorger, gleder og så videre - på mange måter en poetisk oppvekstroman i flere deler uttrykt musikalsk.

Noen har uttaltt seg negativt om at det er en musiker som tildeles prisen på bekostning av "ekte" forfattere, noe som selvsagt kan diskuteres. Historisk sett så er endel litteratur opprinnelig musikalsk basert. Utgangspunktet for det vi i dag omtaler som dikt eller lyrikk kommer nemlig fra greske ordet lyra som altså beskriver musikkinstrumentet lyre. Navnet kommer av at man i antikken fremførte sine dikt syngende, gjerne foran folkemengder, akkompagnert av en lyrespiller. Mer om dette kan du lese om på  Wikipedia eller i en av bøkene vi har om emnet i biblioteket, for eksempel i boken Lyrikkens liv eller i første bind av verdens litteraturhistorie  for å nevne noe. Men tilbake til prisvinneren: vil du lese om Bob Dylan og hans sangtekster så har jeg et par bøker i biblioteket som er interessante; Bob Dylan ; mannen, myten og musikken og Damer i regn

Bibliotekets to Dylan-bøker


Teksten til "Blowin in the wind" på engelsk og norsk

Håper dette kan være til interesse for noen av dere.


Hege


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar