tirsdag 1. november 2016

Hvordan elske en far - og overleve

Av Vetle Lid Larssen 
Av de bøkene jeg har lest i høst er dette en av dem jeg har reflektert mest over i etterkant.

Vetle Lid Larssen - sønn av den avdøde skuespilleren Lars Andreas Larssen har skrevet denne boken som handler om hans forhold til faren som skisseres gjennom kjærlighet, konflikter, forpliktelser og opp og nedturer. Boken er lunt og humoristisk skrevet, men den har også en alvorlig og litt vemodig tone.
Handlingen baserer seg i grunnen på to ulike temaer. Det ene er en fortelling om det å vokse opp med en nokså dominant far med sterke meninger - en sterk farsfigur som etterhvert også skal bli en svært kjent skuespiller.
-Det handler om hvordan en ung gutt må løsrive seg fra farens sterke grep, våge å gå sine egne veier og trosse sine nærmeste for å lykkes.
Det andre temaet i boken er farens kamp mot Alzheimers sykdom og familiens håndtering av denne. Hvordan det kjennes å se at et sterkt menneske gradvis mister kontrollen, hvordan en far skjemmes over sin sykdom og hvordan han, sønnen må ta stilling til sine egne følelser midt opp det hele.

Historien er skrevet fra nåtiden, med tilbakeblikk på barndommen slik at små historier fra fortiden flettes sammen med fortellingen om hvordan farens sykdom stadig forverres.
Boken gir et bredt bilde av far-sønn relasjonen og av sykdomshåndtering med all den smerten det innebærer. Likevel er det ingen trist bok: Larssen har klart å skape den perfekte balansen mellom humor, saklighet, sorg og hverdagsprat slik at temaene oppveier hverandre og man sitter igjen med følelsen av å ha lest en god historie rett og slett.

En bok til ettertanke som jeg anbefaler på det sterkeste!

Hege
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar