fredag 23. mars 2012

Snart er det påske...og tid for KRIM +litt nyheter

Nå er det ikke lenge igjen til påskeferien, og jeg kan tenke meg at noen og enhver gleder seg til noen deilige fridager enten de skal tilbringes hjemme, i påskefjellet, ved sjøen, i utlandet eller andre steder.



Her i Norge feirer vi i utgangspunktet den kristne påsken til minne om Jesu lidelse, død og oppstandelse, men etterhvert har det kristne budskapet  kommet i bakgrunnen, og dagens påskefeiring er nok mer en  ferie enn en kristen høytid. Det de fleste forbinder med påske her til lands i dag handler nok først og fremst om tradisjoner som påskeegg, avslutning av skisesongen i påskefjellet eller åpning av hytta ved sjøen - og ikke minst PÅSKEKRIM!  Dette med påskekrimen er et særnorsk fenomen, og har sitt opphav i en særdeles god reklamekampanje for krimromanen Bergenstoget plyndret i natt av Nordahl Grieg og Nils Lie (skrevet under det felles pseudonymet Jonathan Jerv) som ble lansert i Aftenposten Lørdag 24. mars 1923, en uke før palmesøndag.

Forfatterens bror, redaktør Harald Grieg i Gyldendal, satset stort på markedsføringen av boken, og kjøpte annonseplass på førstesiden av den riksdekkende avisen. Her ble utgivelsen avertert med store overskriftstyper rett under tittelen, som om det dreide seg om en viktig nyhetsoverskrift. Det lille (avert/annonse) som var plassert i annonsen var det få som la merke til, og avisredaksjonen ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner som var passasjerer på toget.

Markedsføringen hadde visse elementer i seg som minnet om en aprilspøk, og fulgte dermed  opp plottet fra boken de annonserte for, hvor ranet nettopp skulle finne sted natt til 1. april.
En særdeles vellykket og kreativ markedsføring var det altså som førte til at lesernes forventninger om krim i påsken skapt, og Jonathan Jervs kriminalroman er således den direkte opptakten til fenomenet «påskekrim».


Ja det var historien om hvordan påskekrimen ble til, og jeg har nå samlet et lite utvalg av nettopp kriminalromaner på et bord i biblioteket. Der skal det være noe for enhver smak såfremt man liker kriminalromaner da... 

Noen av bøkene jeg har lagt frem er nyheter i biblioteket. Blant disse er:
- Drømmeløs/Jørgen Brekke
- Englemakersken/Camilla Läckberg
- Sankta Psyko/ Johan Theorin
- Hypnotisøren (1)/Lars Kepler- Paganinikontrakten (2)/Lars Kepler- Ildvitnet (3) /Lars Kepler -Golden Boys /Arild Stavrum -Skrinet/H.K. Fauskanger-Nattegjest/Kurt Hansen    Ellers har jeg tatt frem litt forskjellig, og det finnes mer i hyllene, så det skal være noe for enhver smak.  Hege  PS: Jeg er på kurs torsdag 29 og fredag 30 mars. Skal dere låne noe disse to dagene må dere ha med lånekort og benytte selvbetjent utlånsmaskin.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skrive ut

Skrive ut på skolen

Jeg får stadig spørsmål om hvordan man skriver ut på skolen. På oppslagstavlen ved printeren i biblioteket henger det en plakat som heter Sk...